OPSTIPACIJA ili ZATVOR – Ovaj problem je vrlo lako i brzo rešiv uz naš čaj! Sadrži samo 7% sene,nije agresivan i ne stvara zavisnost!

Redovno pražnjenje creva važna je za celokupno zdravlje, a njegov njegov nedostatak može uzrokovati ili ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Najčešći problem kod poremećaja u varenju je opstipacija, odnosno zatvor. Sama po sebi nije bolest, već stanje, toliko uobičajeno da se procenjuje da gotovo svaka treća osoba pati od zatvora.

ŠTA JE OPSTIPACIJA?

Opstipacija ili zatvor manifestuje se kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Izostanak stolice 72 sata i više smatra se zatvorom, a najčešći simptomi su nadutost i bol u stomaku pri pražnjenju creva. Može doći i do povecanja kilograma bez vidnog razloga, pa čak i pojave krvi u stolici. Osobe koje pate od opstipacije osećaju se umornim i generalno loše jer se organizam ne oslobađa od toksina.

Slim caj
Problem lose probave prvenstveno je vezan za način ishrane, odnosno loše navike u ishrani, a drugi uzroci mogu biti nedovoljan unos hrane (što je slučaj kod restriktivnih dijeta), nedovoljan unos tečnosti, manjak fizičke aktivnosti, posledica i simptom nekog poremećaja u organizmu (prvi signal za postojanje nekih od zapaljenskih bolesti creva, metaboličke bolesti, endokrinih poremećaja ili psihogenih poremećaja), ali i godina, pa nije redak slučaj kod starijih osoba. Takođe može nastati kao posledica nekog lokalnog problema poput hemoroidi.


 


Iako vam možda zvuči bezazleno i kao nešto što je normalno da se ponekad javi, u pitanju je zdravstveni problem koji mora da se leči, kako ne bi ostavio teže posledice, jer zatvor ne utiče samo na creva, već može da uzrokuje i poremećaj rada svih drugih organa i tkiva.
Naime, telo se rešava otrova i neprerađenih materija koje organizmu nisu potrebne tako što ih šalje u creva, koja bi trebalo da izbace sav otpad napolje. Međutim, kada se javi zatvor, metabolički otpad ostaje zaglavljen u crevima, gde bi trebalo da se zadrži što kraće – 12 do 48 sati od konzumiranja hrane trebalo bi da se creva isprazne.

Ako se creva ne prazne redovno, javljaju se neprijatne posledice, od kojih su najčešće nadutost, pojava hemoroida, bol u stomaku, pa čak i glavobolja i malaksalost. Takođe, uz zatvor najčešće idu i gasovi, koji se gomilaju u crevima zajedno sa toksinima. Većina ljudi i ne sanja o posledicama ovog stanja – narušava se crevna flora, a nakupljeni toksini kroz cirkulaciju putuju kroz celo telo i tako stižu i do svih ostalih organa. Zbog svega toga, veoma je važno da znate sve simptome zatvora, uključujući i one najranije:
-gasovi
-tvrda i suva stolica
-gojaznost
-necista koza
-krv u stolici
-stalna nadutost


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *