SINDROM POLICISTICNIH JAJNIKA PCOS

Harmony Tea

Izražena maljavost, poremećen ciklus, gojaznost i sterilitet znaci su sindroma policističnih jajnika. Ultrazvučnim pregledom utvrđuje se postojanje ovog sindroma, a nakon odgovarajućih analiza postavlja se i definitivna dijagnoza.
Sindrom policističnih jajnika (PCOSy) najčešći je endokrinološki poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu i glavni uzrok neplodnosti

 

HARMONY CAJ

Harmony caj za policisticne jajnike

Policistično izmenjeni jajnici mogu se naći kod plodnih žena, sa ili bez pojačane maljavosti, kod neplodnih žena sa redovnim menstrualnim ciklusom, pa čak i kod žena sa neurednim krvarenjem iz materice (metroragijom). Suprotno tome pojačana maljavost, retke menstruacije (oligomenoreja) i neplodnost mogu se naći i kod žena bez uvećanih jajnika.

Harmony caj

Bez obzira da li su jajnici uvećani ili ne za sve policistične jajnike karakteristično je:

 • prisustvo brojnih malih cisti (subkortikalnih folikula) veličine najčešće 2 do 6 mm,
 • uvećanje centralno postavljene strome (središta jajnika),

zadebljana kapsula.

Ovakav jajnik naziva se i hiperandrogeni ovarijum jer je sinteza muških polnih hormona (androgena) u njemu višestruko povećana.

Karakteristike PCOSy:
1. Prosečno pojavljivanje prve menstruacije (menarhe) u je oko 12,3 godina života,
2. Poremećaj menstrualnog ciklusa postoji u najvećem broju slučajeva i javlja se odmah nakon prve menstruacije,
3. Pojačana maljavost (hirzutizam) se uočava neposredno pre ili u vreme menarhe,
4. Kod većine pacijetkinja prisutna je gojaznost pre pojave prve menstruacije.
Bio tea

Policisticni jajnici

KLINIČKA SLIKA SINDROMA POLICISTIČNIH JAJNIKA
Najčešće se ove pacijetkinje žale na masnu kožu, kosu, bubuljice (akne) pretežno po licu, ali i po leđima i ramenima. Kosa može biti proređena na temenu ili se javlja tzv. temporalna ćelavost.

 1. HIRZUTIZAM (POJAČANA MALJAVOST )
  Ovaj simptom žene najdrastičnije doživljavaju i on je veoma često razlog za obraćanje lekaru. On je pre svega znak povišenog nivoa androgena – muških polnih hormona (hiperandrogenizma)
  Pojačana maljavost nije obaveznan pratilac ,neke pacijentkinje ga nemaju
 2. POREMEĆAJ MENSTRUALNOG CIKLUSA
  Proređena menstruacija (oligomenoreja) veoma je česta manifestacija i javlja se u oko 75% slučajeva. Oko 25 % žena sa amenorejom (potpun izostanak menstruacije) ima PCOSy. Ipak redovan menstrualni ciklus ima prema različitim studijama od 8 – 25 % žena sa PCOSy.
 3. NEPLODNOST
  Javlja se kod oko 74 % žena sa PCOSy, kao posledica hroničnog izostanka ovulacije (anovulacije) ili smanjenog broja ovulatornih ciklusa. Ipak skoro 1/4 žena sa PCOSy ostaje sponano u drugom stanju i nema problem sa začećem koji zahteva lečenje.
 4. GOJAZNOST
  U manjem ili većem stepenu gojaznost je prisutna kod više od 50 % žena sa PCOSy. Razvoj menstrualne iregularnosti blisko je vezan sa stepenom gojaznosti, dok smanjenje telesne težine najčešće dovodi do uspostavljanja regularnih menstrualnih ciklusa.

 

Policisticni jajnici

Izražena maljavost, poremećen ciklus, gojaznost i sterilitet znaci su sindroma policističnih jajnika. Ultrazvučnim pregledom utvrđuje se postojanje ovog sindroma, a nakon odgovarajućih analiza postavlja se i definitivna dijagnoza.


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *